måndag 5 mars 2012

Feministisk supervecka





Redaktionen laddar inför torsdag och ska försöka bevaka så mycket vi bara mäktar med. Inte nog med att det är internationella kvinnodagen. Det är precis 100 år sedan "Kvinnornas dag" första gången lanserades i Sverige. Men under flera dagar, inte bara en. Och det var inte i mars, utan april och maj, med början i påskveckan, som Ulla Wikander berättade i en artikel vi publicerade förra veckan.


Nu tänker inte vi heller låta hyllningen av kampen begränsas till en dag, utan satsar på en feministisk supervecka hela veckan. Varje dag kommer vi att publicera minst en artikel med feministiskt perspektiv. Och vi inleder i dag med ytterligare en tankeväckande artikel av Ulla Wikander, denna gång om ordet feminism. Från början en beteckning på ett sjukdomssymptom som har pendlat mellan positiv och negativ klang...

Särskilt intressant med tanke på hur en del, till och med läkare, svänger sig med sjukdomsstämplar mot feminismen för att kommentera Maria Svelands politiska depression. Kanske är det som Annika Hamrud twittrade häromdagen att: "Eberhard är 10-talets Bo Södersten. Med en fin titel i fickan får han breda ut sina fördomar och stora ego på främsta plats."

Kanske lockar de uppenbart grundlösa påhoppen fram några av de redaktör bratt efterlyste förra veckan ur den politiska mittfåran, som vill försvara feminismen. Alla som hakar på feminist-hånet får i alla fall inte hållas, ett exempel är hälso- och träningsprofilen Jonas Colting.

En kvinnodagstjuvstart på temat pågår just nu i Stockholm. Det återkommer vi till i tidningen...

xx/redaktör rönngren


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar