tisdag 14 februari 2012

Var finns den öppna debatten om kvinnohatet?

Det här med kvinnohat debatteras visst flitigt. Åtminstone hävdar Kaj Schueler det i gårdagens Svenska Dagbladet: "Alltsedan massmorden på Utøya har det pågått en viktig debatt om näthat, om hat mot invandrare, minoriteter och kvinnor. Den har varit granskande, öppen och stundtals passionerad."

Nu riskerar denna öppna debatt att stängas på grund av Maria Svelands artikel i DN, enligt Schueler, som inte tycker det är konstruktivt att koppla samman de som på ett belevat sätt använder samma argument mot invandrare, minoriteter och kvinnor med sådana som använder samma argument för att begå massmord.

Vad bra, tänker jag, att det finns en öppen, granskande och passionerad debatt om kvinnohatet! Undrar bara var den förs? Att det skulle förekomma något kvinnohat utanför invandrargrupper, alltså bland "svenska" män, förnekas ju av typ alla. Det är precis det som gör det så svårt för feminister och andra som jobbar mot våldet mot kvinnor att veta vilka män som är vilka. Inte minst med tanke på falska profeter som Göran Lindberg. Det enda som är säkert är att våld mot kvinnor förekommer i alla kulturer, nationer och samhällsskikt.

Så den här debatten som höll på att öppna sig, avses möjligtvis vad SVT börjat syssla med, att ställa sd:are eller jämställdist mot antirasist eller feminist. Mot den fond av fridfull jämställdhet och jämlikhet som helst ska anses råda redan, åtminstone i den del av Sverige som omfattas av "svenskheten", framstår båda som extremister.

Nationalitet och sexualitet var, av förståeliga skäl, två centrala begrepp när Könspolitiska nyckeltexter släpptes och diskuterades av en panel med Ulla Manns och Maud Eduards, professorer i genusvetenskap, och David Tjeder, historieforskare. Mer om både bokreleasen och nyckeltexterna kan du läsa snart i Feministiskt Perspektiv. Knökfullt var det:


Faktum är att David Tjeder i paneldebatten om könspolitik förr, i dag och framöver, hävdade att den fria aborten numera är så ohotad att argumenteringen endast handlar om hur många veckor in i en graviditet kvinnan ska ha möjlighet att bestämma över sin kropp och hälsa. Den som läser Feministiskt Perspektiv vet dock att tongångarna trappats upp och att EU-trenden är att begränsa den fria aborträtten. Det globala svep vi gjorde förra året visar att denna rättighet absolut inte kan tas för given, ens när den väl uppnåtts.

Kaj Schueler hoppas att "debatten om hatet mot invandrare, minoriteter och kvinnor" ska fortsätta vara öppen och granskande. Jag hoppas att hatet ska sluta förnekas och viftas bort som gnäll så att debatten kan bli just öppen och granskande. Tack vare att Maria Sveland, med flera, är rakryggade nog att ta bladet från munnen finns det hopp.

xx/red Rönngren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar