torsdag 16 februari 2012

Feminister mobiliserar för lön hela dagen

Om jag ska vara pessimistisk så tror jag att Feministiskt Perspektiv kommer att fortsätta ha lönegapet mellan kvinnor och män som stående bevakningsområde ett bra tag till. Gapet har inte minskat nämnvärt sedan 80-talet, fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 4 400 kronor mindre än män varje månad. Det handlar inte småpengar och den politiska förändringsviljan är milt sagt sisådär.
Men just i dag känner jag ändå en viss optimism. Feminister mobiliserar och startar nya samarbeten – förra veckan presenterade fem kvinnodominerade fackförbund den gemensamma rapporten Hög tid för jämställda löner (Gudrun Schyman kommenterar i morgondagens nummer!) och så har vi det nya initiativet 15:51.

Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby, beskriver initiativet som historiskt. En rad feministiska organisationer, fackförbund och politiska kvinnoförbund har gått ihop i gruppen Lön hela dagen, som vill uppmärksamma att efter 15:51 jobbar kvinnor gratis. I dag illustrerade de sitt budskap på Sergels torg. Räkna med att vi kommer få höra mer från gruppen framöver.


xx/Redaktör Råghall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar