söndag 5 februari 2012

Fyll kalendariet inför 8:e mars!

Just nu planerar många grupper, organisationer, ja till och med institutioner, evenemang och happenings inför 8:e mars. Internationella kvinnodagen fyller hundra, hundraett eller hundratvå beroende på hur vi väljer att räkna. Historikern Ulla Wikander förklarade hur det hänger ihop förra året och föreslog då att firandet skulle äga rum i år.

De flesta uppmärksammade jubileet 2010 men de riktigt stora jubileumsaktiviteterna lyste med sin frånvaro: partiernas,  skolornas, de allmänbevakande mediernas, museernas, teatrarnas, forumen och förbundens. Aktiviteterna begränsades till enstaka seminarier eller uttalanden. Kanske blir det annorlunda i år? Kanske är det i år de stora aktörerna har valt att fira internationella kvinnodagens 100-årsjubileum?

För det kan väl inte vara så att alla institutioner gäspar när en av demokratins hörnstenar firar hundra år? Eller blir 2012 året då alla skolbarn grupparbetar kvinnor och mäns lika rättigheter, FN förbundet kampanjar över hela världen, EU har tema jämställdhet och teatrarna dramatiserar... 

Det kan väl inte vara så att man måste heta Strindberg, Linné eller Wallenberg för att få ett helt jubileumsår?

Kvinnorörelsen, i sin vidaste bemärkelse,  har en lång tradition av att lita till sig själv, göra själv. Så är det med största sannolikhet i år också. Demonstrationer, fester, seminarier, boksläpp och artiklar.

Vi är därför glada att ha fått upp vårt kalendarium i god tid innan 8:e mars och att de som prenumererar själva kan skriva in sina evenemang. Ju fler som anmäler vad som händer, desto helare bild av allt som faktisk äger rum denna vanligtvis smällkalla men fullbokade vinterdag.

I övrigt artar sig prenumerantstocken. 1394 betalade prenumerationer i veckan som gick. Men vi behöver alltjämt fler. Så mejla, dela, sprid, betala eller teckna en helårsprenumeration på Feministiskt Perspektiv och få direkt tillgång till de över 2000 artiklar som redan samlats i tidningens arkiv. Och tack alla ni som betalat, delat, tjatat och medverkat till att tidningen finns – det är tydligt att vi behövs!

xx/redaktör Bratt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar