torsdag 12 januari 2012

Vad är det som provocerar?

Häromdagen blev jag introducerad till en äldre kvinna av en gemensam bekant. Kvinnan frågade vad jag sysslade med. Jag skriver för en tidning som heter Feministiskt Perspektiv, svarade jag, känner du till den?

Hon svarade inte på min fråga utan startade en utläggning om att hon minsann aldrig haft några problem i livet, hon hade lyckats ta sig fram bra och hade inte haft några som helst bekymmer av att vara kvinna – fick jag veta – visst var hon för att kvinnor och män skulle ha lika lön, men i stort var "det där" inget hon hade brytt sig om. Punkt.

Efteråt har jag tänkt på hur starkt hon reagerade på f-ordet (är ganska säker på att det var det som triggade igång hennes utlägg). Vad är det med feminism som provocerar så?

Delvis handlar det nog om feminismernas anspråk på att synliggöra maktordningar mitt ibland oss, ifrågasätta mönster och förändra ojämlikheter. Det är sådant som Feministiskt Perspektiv sysslar med. Vi gräver där vi står, belyser orättvisor och skevheter i stort och smått. Till skillnad från kvinnan jag mötte ser jag inte feminism som något jobbigt, störande, utpekande – utan som ett sätt att nå en värld där så många som möjligt kan ta sig fram i livet utan bekymmer, diskriminering eller förtryck.

xx/Råghall

Ps. I morgon smäller det – nytt nummer och inte vilket nummer som helst. Håll utkik!

3 kommentarer:

  1. Titta på den norska tv-serien Hjernevask, om du ser den så kommer du att förstå vad som provocerar med dagens feminister.

    Ideologiska ståndpunkter presenteras som fakta som inte får ifrågasättas och ifrågasätter man den bekräftar man bara könsmaktsordningen (cirkelresonemang). Man avfärdar forskning vars resultat går emot den egna ideologin utan att visa varför den inte stämmer. Man bedriver ideologisk motiverad forskning som utgår från axiom som man inte har underlag för och som inte är falsifierbara och skriker sexism så fort någon kritiserar den forksningen. Man förnekar att människan är ett däggdjur som genomgått miljontals år av evolution som gett oss en del nedärvda egenskaper som kan skilja sig lite generellt mellan kvinnor och män. Ni ägnar er åt kollektiv skuldbeläggning.

    Och sist men inte minst...

    Ni lägger er i privata människors egna livsval. Om en kvinna vill bli hemmafru eller välja att stanna hemma längre med barnen har ni inte att göra med. Folk ogillar konservativa eftersom dom skuldbelägger folk som väljer utanför "normen", på samma sätt stör sig folk på feminister eftersom ni skuldbelägger människor som väljer enligt "normen".

    Själv provoceras jag varken av kvinnor som är karriärister eller som är hemmafruar. Att det ska vara så svårt...

    Det var en kort sammanfattning, hoppas det klarnar lite nu :)

    SvaraRadera
  2. Här är en länk till det första avsnittet:

    http://www.youtube.com/watch?v=r-KbHyJ6rLU
    http://www.youtube.com/watch?v=uadbHfC8UPY&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=2wJhGfQHA2Y&feature=related

    Vilken normal människa som helst blir provocerad av dom norska genusforskarnas ofattbara arrogans och ovetenskapliga attityd.

    SvaraRadera
  3. En annan sak som provocerar är era direkta lögner i samband med SCUM teatern. Det var aldrig någon mordhot utan en som vände på hela resonemanget för att ni skulle inse det sjuka med SCUM. Men ni valde att använda det i syfte att ta fram offerkoftan igen. Det var synd om er och ni blev mordhotad för att ni är feminister.

    Tyvärr har ni radikalfeminister kapat jämlikhetsdebatten och arbetet. Folk ryggar när man börjar tala om jämlikhet då de sätter likhetstecken mellan jämlikhet och sådant som SCUM eller hur Assange drabbades av den svenska feminismens Saudiarabien.

    Ni har blivit till en sluten ideologisk institution där ni använder er av genus"vetenskap" för att bekräfta era egna teser. Förhoppningsvis går er genus"vetenskap" samma väg som den Norska genus"vetenskapen" som nu ska läggas ner.

    Det är min åsikt att er grupp av radikalfeminister i tidens backspegel kommer att ses som några makthungriga individer som för egn vinnings skull var bredda att gå hur långt som helst, bara ni fick rätt och fick era statsbidrag som är er enda försörjningsätt och som ni krigar för med näbbar och klor.

    För ni vet ju att det svenska folket är helt emot er, samma folk som är för jämlikhet och lika värde. Samma folk som ni skämde ut internationellt tack vare att några av er i beslutsposition valde att stödja två kvinnor som inte kunde acceptera att deras önskemål och drömmar inte var besvarade. Ni kommer att ställas till svars i samma moment som vår regering börjar inse att stödja er ger inga extra PK-poäng.

    Fortsätt med er "hen". Bara en sån sak säger det mesta om er till det svenska folket och själper för er. Vi är inga "hen". Vi är han och hon och inga social konstruktioner till 100%. Vi är hane och hona och till viss del formade av vår miljö.

    SvaraRadera