lördag 11 februari 2012

Svelandeffekten

Det började bra och peakade i slutet av veckan. Maria Sveland skrev en text i Dagens Nyheter under rubriken Hatet som gör mig politiskt deprimerad vilken på mindre än ett dygn hade delats över 8 000 gånger bara från DN.se I texten refererade hon till vår kartläggning av #antifeminismen och inom ett dygn hade vi fått 50 nya prenumeranter – och de fortsätter att rulla in verkar det?

Sveland berättar själv om reaktionerna på texten i en kortintervju i veckans nummer av Feministiskt Perspektiv. Visst, sedvanliga hat- och hotbrev, men övervägande positiv respons av läsare som känt igen sig i hennes beskrivning av hur den politiska kartan stegvis har ritats om i såväl Sverige som Europa: rasism, antifeminism och islamofobi i en unken och utbredd kombo.

För er som är intresserade av hela vår kartläggning så finns den samlad under hashtaggen #antifeminism. Vi har valt att låsa upp några av texterna. Exempelvis Mattias Gardells analys av massmördaren Anders Behring Breiviks politiska kontext.

En sammanställning av alla texter hittar du här, men en så länge har endast prenumeranter tillgång till samtliga artiklar. Vi kommer också att fortsätta följa #antifeminismen under våren. Ett tråkigt jobb, men någon måste göra det.

Vi kommer också att förhålla oss mer systematiskt till de rena hoten. Det behövs en samlad bild av hur utbrett hatet och hoten faktiskt är, så från och med nu kommer vi att anmäla angrepp och hot som riktas mot enskilda personer i vår redaktion oavsett om de kommer som brev, mejl eller dyker upp i kommentarer.

Efter morden på Utøya har de flesta stora tidningarnas kommentatorsfält stramats upp, modererats eller stängts ner. Men de anonyma hoten dyker alltjämt upp på nätforum eller i bloggar. Vi fortsätter att hålla koll på hatet, hoten och trollen, men också på tidsandan, trenderna och uttrycken. Det är inget bra läge att titta bort.

Därför känns det extra kul att välkomna nya prenumeranter. Vi närmar oss den magiska 1500-gränsen, men vi är inte riktigt hemma och vi blir gärna fler än så. Som vi säger: Sörj ej - registrera er!

xx/redaktör bratt




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar