måndag 15 oktober 2012

Låt FemPers blomma!

Det var på ett (vårt enda) marknadsföringsmöte i maj som vi kunde konstatera att vi, vid sidan av tidningen, också administrerade ett konto på Facebook, ett på twitter, ett på Newsdesk, ett på Vimeo och ett på YouTube, ja och så bloggen. Sedan dess har vi skaffat Bambuser- och Soundcloudkonton också. Och så våra personliga konton... Vi kom fram till att det var lite mycket och att vi skulle prioritera tidningen, ja och facebook och twitter, framför bloggen. Det är därför det är glest mellan uppdateringarna här.

Därmed inte sagt att det inte funnits saker att berätta om. Som arbetet med Feministisk Tribunal eller antologin Det heter feminism! som utkom i september. Eller arbetet bakom Fempersteve eller Fempersradioserien Wäckarklockan. Men vi har inte hunnit, helt enkelt. Några av våra barn har undrat om vi jobbar på Facebook? Det blir lite svårt att hävda att de ska lämna datorn och gå ut och leka när vi själva sitter fjättrade.

Meningen med FemPersbloggen var att berätta om produktionen, och kanske hade det varit bra om vi hade hunnit, för då hade fler vetat om hur det egentligen ligger till: att vi trollar med knäna. Vi är fortfarande bara några stycken, varav endast 2 personer arbetar heltid, en på 75 procent, en på femtio och två på 25. Och så en hoper frilansare på det, vilka finansierars sitt skrivande hos oss genom att arbeta hos andra.

När facit damp ner i knäet på oss för några veckor sedan bestämde vi oss för att vänta några dagar med att berätta det; att vi skulle förlora närmare 600 000 i presstöd på grund av minskat antalet prenumeranter. Vi ville inte förstöra stämningen på Tribunalen. Och något måste vi ha gjort rätt för vi har fått kritik både från aktivister och jämställdhetsarbetare – båda tycks utgår ifrån att vi är en institution.

Sanningen är att vi är ordentligt oroliga. Vi har ett tufft år framför oss. 600 000 mindre i presstöd och 300 000 mindre i prenumerationsintäkter, det är mer än en tredjedel av vår totala omsättning. Till saken hör att vi är Sveriges billigaste veckotidning – med Sveriges högsta moms ska tilläggas. Och efter endast några sekunders omvärldsanalys kan vi konstatera att vi behövs. Över 400 000 besök på sidan sedan vi startade vittnar också om det. Men vi behöver fler betalande prenumeranter för att kunna existera.

Så igen: Prenumerera! Eller ge bort en prenumeration eller twittra eller dela, melja och missionera! Vi hoppas på er och inleder härmed operation överlevnad. Vi ger det 2013, längre kan vi nog inte existera på det lägsta presstödet. Vi är nämligen emot att kvinnor jobbar gratis.

xx/red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar